- Titel: Kroningsdeksel
- Producent: Firma Aquafix Milieu
- Ontwerper : Paul Bausch
- Plaats: Harmen Visserplein
- Materiaal: gietijzer
- Geplaatst: 2013
Aquafix Milieu (Mijdrecht) heeft dit kroningsdeksel speciaal ontwikkeld ter gelegenheid van onze troonswisseling van 30 april 2013.
Willem-Alexander, actief op het gebied van watermanagement, moest afscheid nemen van de water-branche toen hij koning werd.
Een ludieke gelegenheid voor de putdekselfabrikant om hier een landelijke actie op los te laten die hen de nodige publiciteit zou opleveren.
Alle gemeenten in heel Nederland, zo ook Noordoostpolder, kregen kosteloos een exemplaar met goudkleurig kroontje. De bedoeling was dat dit deksel op het dorps- of stadsplein geplaatst wordt als aandenken aan deze unieke belevenis.
Gemeente Noordoostpolder heeft gehoor gegeven aan de actie en het exemplaar geplaatst vlak voor het gemeentehuis. Het speciale kroningsdeksel (met kroontje) is geplaatst door Prins Carnaval. En daarmee gaat het deksel op een mooie carnavalstijd!
Aquafix putafdekking met een dagmaat van Ø 520 mm, van gietijzer/beton met massief gietijzeren ‘kroningsdeksel’ is voorzien van een SBR rubber voor een rammelvrije oplegging.
Van de website www.bausch-ts.nl
Ontwerp Kroningsdeksel
03-04-2013
Speciaal voor de troonswisseling van 30 april 2013 heeft Paul Bausch van Bausch4Aqua in opdracht van Aquafix Milieueen Kroningsdeksel ontworpen. Aan alle gemeenten in Nederland wordt door Aquafix een exemplaar van deze putdeksel ter beschikking gesteld. Deze kan op het dorps- of stadsplein geplaatst worden ter herinnering aan deze historische gebeurtenis.
Een niet alledaagse, leuke opdracht! Het is bovendien goed te weten dat van elk los verkocht deksel € 5,- naar Kika gaat, voor de bouw van het Princes Máxima Centrum te Utrecht, het grootste kinderkankercentrum van Europa.
zie ook link facebook facebook Noordoostpolder fabrikant
Is een putdeksel ‘ Kunst ‘ ?
Voor zover bekend was Amersfoort de eerste Nederlandse stad die in 1995 door een kunstenaar putdeksels liet ontwerpen.
Door de hele wijk Kattenbroek zijn putdeksels van Albert Goederond te zien.
In 2001 volgde Leeuwarden met het project Sint Jacobstraat waar enkele dagen putdeksels met bijzondere afbeeldingen te zien waren. De kunstwerken zijn van Gerard Groenewoud en Tilly Buij.
De gietijzeren putdeksels wijzen de weg langs een deel van de oude pelgrimsroute van Sint Jacobiparochie tot Santiago de Compostela in Spanje.
In 2007 volgde Amsterdam. Kunstenaar Alex Fisher was te zien in zijn tentoonstelling ‘Manhole covers’ en in het Diemerpark van IJburg werden 103 gietijzeren putdeksels aangebracht van kunstenares Maria Barnas.
Elk putdeksel bevat een aantal dichtregels die over de liefde gaan, maar ook verwijzen naar de oorspronkelijke functie van de Diemerzeedijk.
De putdeksels liggen niet in een vaste volgorde. Er is geen vaste structuur waardoor de dichtregels in willekeurige volgorde gelezen kunnen worden.
Eind 2010 werd in Groningen het voetgangersgebied in en rond de binnenstad verfraaid met nieuwe putdeksels met daarop een afbeelding van de Martinitoren. bron