Han Stijkel

wistudat - hanstijkel.jpgVerzorgingsplaats Han Stijkel is een parkeerplaats met een Texaco-tankstation langs de A6 Muiderberg-Joure tussen afrit 14 (Emmeloord) en 13 (Urk) bij Tollebeek in de gemeente Noordoostpolder.

De verzorgingsplaats is genoemd naar de verzetsheld Han Stijkel.
In de omgeving van deze verzorgingsplaats zijn diverse wegen en hoofdwatergangen genoemd naar mensen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog in hun strijd tegen de bezetters,
zoals Johannes Post, Hannie Schaft en Karel Doorman.
De weg die het dichtst bij deze verzorgingsplaats ligt is de Han Stijkelweg en de watergang met de naam Han Stijkeltocht komt zelfs uit op de verzorgingsplaats.
Ook in de rest van Nederland zijn overigens diverse plekken naar hem genoemd.

Texaco is eigenaar van het station. In 2017 wordt middels een veiling de huurrechten van het pompstation verkocht.

 

wistudat - hanstijkel2.jpgHan Stijkel (Rotterdam, 8 oktober 1911 – Berlijn-Tegel, 4 juni 1943) was een Nederlands verzetsstrijder.

Han Stijkel studeerde Engels aan de Universiteit van Amsterdam. Toen al was hij betrokken bij het verzet tegen het fascisme. Hij nam ook deel aan verzetsacties tegen Franco tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Stijkel was goed bevriend met Jhr. J.A. Schorer, de drijvende kracht achter het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee, de eerste Nederlandse organisatie die zich inzette voor gelijke rechten voor homoseksuelen.

Op 10 mei 1940 hielp hij, samen met Henri François, Jhr. Schorer bij het vernietigen van diens archief en ledenadministratie. Al kort daarna begon hij een groepering op te zetten om de Duitse bezetter te bestrijden. Deze groep bestond waarschijnlijk uit een tachtigtal personen, waaronder generaal-majoor Hasselman, en verder studenten, officieren en ondernemers. Stijkels pseudoniem was Dr. Eerland de Vries. De naar J.A. Stijkel genoemde Stijkelgroep was erop gericht om informatie over de Duitse bezetting naar Engeland over te brengen. Daarbij werden de nodige ‘beginnersfouten’ gemaakt, waardoor de bezetter de verzetsgroep begon te volgen. Onder andere wist de beruchte landverrader Anton van der Waals te infiltreren. Op 2 april 1941 werd de groep gearresteerd, toen ze de haven van Scheveningen wilde uitvaren. Pas in september 1942 werd de groep berecht voor het Reichskriegsgericht in Berlijn, en nog eens acht maanden later, op 4 juni 1943 werden de vonnissen voltrokken. Han Stijkel werd als eerste omgebracht.

In de gevangenis van Scheveningen (Oranjehotel) deelde Han Stijkel een cel met Willem Harthoorn. In zijn boek Verboden te sterven beschrijft Harthoorn zijn eigen gevangenschap in het Oranjehotel en in concentratiekampen en daarmee het laatste halfjaar van Han Stijkels leven in Nederland.

Op de begraafplaats Westduin is een monument opgericht om de leden van de Stijkelgroep te herdenken. Het heeft 43 zandstenen kruizen. De stoffelijke overschotten van 33 mensen die in Berlijn werder gefusilleerd, zijn daar begraven. Van 10 mensen is het stoffelijke overschot nooit gevonden.

wistudat - hanstijkel3.jpg