Emmeloord, Zuiderkade 7 – Het Baken

00044_Emmeloord_vm._Chr._Geref._Kerk_Het_Baken_1952_bg.2008_Zuiderkade_7_Fr._foto._André_van_Dijk_Veenendaal.

  • Naam kerk: Het Baken
  • Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
  • Adres: Zuiderkade 7
  • Jaar ingebruikname: 1952
  • Architect: Nielsen en Spruit
  • Huidige bestemming: kinderopvang
  • Monument status: geen

Geschiedenis
Kleine wederopbouwkerk zonder toren.

In overleg met de directie van de Wieringermeer werd destijd het architectenburo Nielsen en Spruit gevraagd een voorlopige schets te maken voor de bouw van deze kerk. Het moest een gebouw worden met op de begane grond 225 zitplaatsen en een vergaderruimte. De bouwstijl moest worden aangepast aan de bestaande bebouwing. De eerste steen werd gelegd op 14 juni 1952.

Uitbreiding in 1972. Toch werd Het Baken geleidelijk te klein. In 2006 is de kerk buiten gebruik gesteld. De Christelijke Gereformeerde Kerk heeft toen de Hervormde Kerk De Hoeksteen overgenomen. In november 2008 is het gebouw kinderopvang geworden.


Vanaf de oprichting van de Christelijk Gereformeerde Kerk in Emmeloord, tot november 2006, was ‘Het Baken’ aan de Zuiderkade in Emmeloord, ons kerkgebouw. Het was veel kleiner dan De Hoeksteen.

Het verhaal gaat dat het gebouw zou zijn neergezet om ook te kunnen dienen als pakhuis, mocht de CGK in Emmeloord niet aanslaan.

Daar is in ieder geval nooit sprake van geweest. Het Baken heeft een uitbouw gekregen, maar was in 2006 toch te klein om de gemeente te herbergen.

In 2006 is daarom De Hoeksteen aangeschaft: de (toen nog) ‘Samen op Weg’, of PKN-in-wording, had het gebouw ‘over’.

bron: hwww.hoeksteenemmeloord.nl/


Opvallend aan de bakstenen kerk is de sobere zaalkerk-vorm met een flauw hellend zadeldak met in de kopse gevel slechts 1 rond venster boven ingangspartij. Aan de westzijde is een lagere aanbouw met een forse raamstrook die voor het licht zorgt in de verder gesloten kerk. De kerk werd mogelijk pas ingewijd in 1952. In 1972 kwam er een aanbouw met een plat dak door ander bureau., in 2004 nog in gebruik. toeschrijving door VN 605, Nielsen, Chr.H. / Nielsen & Spruit 1947, onbekend (aanbouw) 1972; onbekend (uitvoering) 1948


Het orgel

Het onderhavige orgel is in 1971 wegens zeer slechte staat afgebroken.

Baken_interieur Emmeloord_CGK_Valckx__vK_1952 800px-Emmeloord_Christelijk_Gereformeerd_het_Baken