Oranjevereniging stopt ermee, StEP neemt activiteiten over

In Emmeloord is een herdenking bij de Erehof op de algemene begraafplaats, een herdenkingsprogramma in de theaterzaal van ’t Voorhuys en twee minuten stilte bij het monument aan de Professor Thijsselaan. De herdenking wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd door het Comité 4 & 5 mei, dat de dodenherdenking en viering van Bevrijdingsdag heeft overgenomen van de Oranjevereniging.

De herdenking begint vanmiddag om 17.30 uur met een kranslegging door burgemeester Roger de Groot en Carole Vroegop, voorzitter van DB Marknesse, bij de oorlogsgraven op de begraafplaats. Aansluitend is een herdenkingsbijeenkomst in Theater ‘t Voohuys waaraan de scouting, Fanfare-orkest Bant-Creil-Rutten, leerlingen van de Klimboom, X-tuur, Artistique en de Raad van Kerken Emmeloord aan meewerken. Na de bijeenkomst is er een stille tocht naar van het theater naar het herdenkingsmonument aan de Professor Thijsselaan, waar de Dodenherdenking om 20.00 uur plaatsvindt en burgemeester De Groot een toespraak houdt. Aansluitend worden kransen gelegd en sluit stadsbeiaardier Anne Kroeze de plechtigheden af met passende muziek op het carillon van de Poldertoren.

Monument Lindeweg

De leerlingen Kaylee, Noortje, Milou en Sanne uit groep 8 van sws De Floreant in Luttelgeest legden samen met hun onderwijzeres Britt Berghuis een bloemstuk bij het vliegersmonument aan de Lindeweg.

Het monument gedenkt de zeven bemanningsleden die omkwamen bij het neerstorten van de Lancaster JA902 van het 463 Squadron op 3 januari 1944. Het oorlogsmonument aan de Lindeweg tussen Emmeloord en Luttelgeest is door de dorpsschool uit Luttelgeest geadopteerd. Jaarlijks wordt hier aandacht aan besteed en staan de leerlingen op school stil bij de oorlog en leven in vrijheid.

Bron: denoordoostpolder.nl