Ook een kunstwerk dat zeker de aandacht verdient is het standbeeld dat april 1994 onthuld, bij de recent gebouwde woningen in oude stijl, in het centrum van oud Urk.
Door de beeldend kunstenaar Siemen Bolhuis is het jongetje in klederdracht uitgebeeld dat met het schort van zijn moeder boven zijn hoofd, wordt voort geblazen door de wind.
Het grondmotief om tot de gekozen vormgeving te komen is: hoop en geloof in de toekomst (en) leven uit een sterke traditie.
Dit voor ogen houdend zag de kunstenaar een kind dat wordt meegevoerd in zijn verlangen te varen als zijn vader.
Het kind- onze toekomst- in Urker klederdracht- traditie- heeft de volle wind in de zeilen (in dit geval de ‘boezel’ = schort van zijn moeder). (Bron: openmonumentendag.nl)
Opschriften:
START
DORPSVERNIEUWING
23 JANUARI 1991
J.C.J. LAMMERS
COMMISSARIS
VAN DE KONINGIN
FLEVOLAND
Informatiebord
De toekomst van Urk. In 1994 werd door de toenmalige Commissaris der Koningin H. Lammers dit beeldje onthuld. Het kunstwerk is vervaardigd door de Flevolandse kunstenaar S. Bolhuis en toont een jongen in Urker klederdracht, spelend met een doek in de wind. In deze jongen wordt de Urker gemeenschap verbeeld die zich sinds oude tijden sterk verbonden weet met de natuur. Urk is immers voor een groot deel afhankelijk van de visserij en de visverwerking. Verder wordt er met het beeld uitgedrukt dat de Urker gemeenschap ook in de natuur (visserij) toekomst ziet.
Vroeger stond op deze locatie het enige schoolgebouw op Urk, de Wilhelminaschool, waarop generaties kleine Urkertjes onderwijs genoten. Toen de school werd afgebroken werd op dezelfde plek dit woonwijkje opgetrokken, bestaande uit huizentypes die Urk door de jaren heen heeft gekend. De houten puntgevel met de ‘makelaar’ als eindversiering geldt wel als de meest gangbare op het voormalige eiland. Van de makelaars, met hun oeroude symbolen, zijn diverse uitvoeringen vervaardigd die ook nu nog worden gebruikt.
Over de kunstenaar:
Siemen Bolhuis is beeldhouwer. Hij heeft zijn atelier aan de Verfmolenstraat in Almere.
Siemen woont en werkt al 30 jaar in Almere en hij heeft in die lange periode belangrijke bijdragen geleverd aan de culturele ontwikkeling van Almere.
In de beginjaren vooral als kunstenaar die de taal van ondernemers en bestuurders verstond en goed kon verbeelden wat zij wilden uitdragen.
Dat leverde grote buitenbeelden op en kleinere plastieken, penningen, portretten – zoals het bronzen portret van burgemeester Han Lammers – relatiegeschenken, monumenten en awards.
Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)
Meepraten?Draag gerust bij!