De Kroon

Op de plek van het oude arbeidsbureau

Het oorspronkelijke plan is losgelaten. Sinke is nu voorlopig verhuisd naar het oude pand van de Rabo Bank aan het kruispunt Lange dreef – Nagelerstraat. Een tussenstation. Zodra De Kroon klaar is, kunnen ze daar naar toe verhuizen.
Het oude pand van Sinke aan de Deel is al gesloopt.

de-kroon.jpg

Domeinkantoor-en-Arbeidsburo.jpg

De plannen bestaan uit deze 16 appartementen en kantoorruimtes onder de naam De Kroon. De locatie CWI van Sinke staat op de plek van het voormalig arbeidsbureau. Dit oude arbeidsbureau was m.i. een fantasieloos rechthoekig volume. De enige spannende frasering was het hekje op het dak. Dus ook dit maakt Emmeloord absoluut veel mooier, al maakt het de bewoners aan de overkant van de nieuwe rotonde ‘Onder de Toren‘ niet blij.  En ook de bewoners van de Residence De Deel (domeinenkantoor) vinden het veel te groot en veel te dichtbij. Het gebouw wordt ook nog eens 17,05 m hoog.
Daarom is er veel protest. Begrijpelijk.

Foto’s met dank aan Dirk Gerbens

Protest :

Rechtbank kijkt opnieuw naar vergunning voor appartementencomplex

Bron: Omroep Flevoland 25 januari 2023

algemeen - omroep-flevoland.png

‘Een gebouw dat niet in de buurt past, meer verkeers- en parkeeroverlast, en een gemeente die gewoon haar eigen plan doordrukt’. Met een lijst aan bezwaren vochten omwonenden dinsdag bij de rechter opnieuw de vergunning voor een kantoor- en appartementencomplex bij de rotonde van de Koningin Julianastraat in Emmeloord aan. De kwestie speelt al meer dan tien jaar.

In het complex komt een nieuw kantoor voor makelaar Sinke. Daarboven komen zestien appartementen. Omwonenden wisten de bouw in 2020 nog met succes bij de rechter tegen te houden, maar de gemeenteraad van Noordoostpolder stemde in juni 2021 alsnog in. Na een bezwaarprocedure bij de gemeente lag de kwestie dinsdag opnieuw bij de rechtbank in Utrecht op tafel.

Extra lawaai en parkeerdrukte
De omwonenden vrezen onder meer extra verkeerslawaai en parkeerdruk door de nieuwbouw. In het gebied schort het al aan 76 parkeerplaatsen en door de komst van het nieuwe gebouw zal dat oplopen tot een tekort van 110 parkeerplekken, waarschuwde hun woordvoerder in de rechtszaal. De Emmeloorder en zijn medestanders voorzien dat een nog aan te leggen park in de omgeving straks door de gemeente alsnog zal worden opgeofferd voor parkeerplaatsen.

De bezwaarmakers vinden bovendien dat het nieuwe gebouw helemaal niet bij de monumentale woningen in de Koningin Julianastraat past. “Een pompeus groot gebouw dat de Rijksmonumenten in de schaduw zet”, bekritiseerde woordvoerder Verhulst de goedkeuring van het ontwerp door de welstandscommissie.

Kritiek op gemeente
Daarnaast hekelen de omwonenden nadrukkelijk de opstelling van de gemeente. Die zou nooit een serieus oog en oor hebben gehad voor hun kritiekpunten. “Wij hebben een plan en dat gaan we uitvoeren”, vatte Verhulst de houding van de gemeente samen.

Een ontwerp van het kantoor- en appartementencomplex

Volgens de omwonenden waren er onder meer stukken die zij bij de commissievergadering hadden ingebracht niet doorgestuurd naar de gemeenteraad. Ook zou een bewoner van de Koningin Julianastraat geen kans hebben gekregen om een bod op de grond te doen. Hij zou in 2016 van de gemeente te horen hebben gekregen dat hij het perceel niet kon kopen omdat er al contracten waren gesloten.Geen reden om vergunning in te trekken
Een vertegenwoordiger van de gemeente zag geen reden om de verleende vergunning in te trekken. Hij benadrukte dat na de rechtelijke uitspraak in 2020 alsnog de juiste, uitgebreide procedure was gevolgd. Daarin kon iedereen zijn standpunt naar voren brengen en waren alle relevante belangen afgewogen, aldus de ambtenaar. Volgens hem is bovendien uit onderzoek gebleken dat er in de toekomst genoeg parkeerruimte is.

Makelaar Sinke is in verband met de centrumplannen van Emmeloord op verzoek van de gemeente al uit hun oude kantoorpand vertrokken. Het bedrijf zit sindsdien in een tijdelijk onderkomen. De makelaar hoopt dat de vergunning binnenkort onherroepelijk wordt en dat de bouw van het complex snel begint.

De rechtbank doet naar verwachting over zes weken uitspraak.

Bron: Omroep Flevoland