Bouwerskamp 13

Bouwerskamp

Eén van de oudste polderpanden

Toen het bedrijf Verbruggen  haar activiteiten uitbreidde, werd het perceel dat er pal naast lag op nummer 15 erbij getrokken. Daar stond een heel oude schuur op. ‘We zouden het platgooien en wat nieuws bouwen. Maar toen borrelde het sentiment op.’
Want ja, die schuur was wel een van de oudste gebouwen van de Noordoostpolder. ‘Het pand is kort na de oorlog gebouwd voor aannemersbedrijf Timmer. Hier werden per schip zand en dergelijke aangevoerd voor de bouw van de wegen in de tijd dat de polder nog zo goed als leeg was’, legt Alex Verbruggen uit.

Bouwerskamp-13

Opeens werd het vervallen schuurtje toch wel heel bijzonder. Het werd in ere hersteld. Met aan de buitenkant het metselwerk in de vertrouwde stijl van de Delftse school en met de grote boerderijdeuren, die er van oudsher ook in zaten.

En fraai metselwerk in keperverband onder het raam.

Bouwerskamp-keperverband

Karakter bewaard
Caroline Penning-den Ouden van Dyncore: ‘Het dak moest wel worden vernieuwd en de binnenkant is ook aangepast aan de eisen van deze tijd; modern en gasloos. Maar het karakter van de schuur is bewaard gebleven.’

Harmen Visserplein 7

Harmen-Visserplein-7

In 1949 werd door de Wieringermeerdirectie deze voormalige timmerwerkplaats gebouwd.
Hij wekt bewondering door de zorgvuldige detailleringen zoals de doorlopende, licht gebogen bovenrand van raam- en deurpartij, het metselwerk in keperverband onder de ramen en het sokkeleffect van de donkerder bakstenen plint.

Helaas is het fraaie metselwerk naast de deur verdwenen. Je kan niet alles hebben. Het metselwerk in keperverband in de zijmuur is nog intact.

Harmen-Visserplein-7-Keperverband