BVroeg u zich ook al af wat deze bordjes betekenen?

Omroep Flevoland gaf de oplossing :

algemeen - omroep-flevoland.png


Deze bordjes moeten helpen om brandstof te besparen

Wellicht heb je ze al eens in de berm zien staan: blauw-witte bordjes met een grote letter B in het midden. Bussen & Beroepstransport’ staat onderop te lezen. Maar wat is het doel van de bordjes?

De bordjes zijn een test van Connexxion. De B staat voor “blue spot” en de paaltjes zijn op vijftig strategische plekken tussen Zwolle en Emmeloord te zien. Dat is de route die buslijn 71 rijdt. Het idee komt van chauffeur Jack Haveman en luidt als volgt:

“Bij het passeren van the blue spot haal je je voet van het gaspedaal en zet je je voet op de grond. Dus bus zal langer uitvieren dan normaal en op gepaste en veilige snelheid het obstakel (rotonde of kruispunt) naderen. Dan is ‘bijremmen’ voldoende.”

Alleen maar voordelen
Het zorgt voor meer comfort voor de passagiers omdat er minder abrupt geremd wordt. Ook moet het zorgen voor meer verkeersveiligheid, een besparing van brandstof en daarbij minder CO2-uitstoot.

Voor Connexxion pakt de test mogelijk extra positief uit, doordat de remmen minder snel slijten en er dus flink bespaard kan worden op het onderhoud van het wagenpark.

Behalve Connexxion is ook de provincie betrokken bij het experiment, dat loopt van september tot en met november. Daarna zal worden gekeken of de bordjes blijven staan. Hoewel de blue spots nu alleen nog voor buslijn 71 gelden, zegt Connexxion dat ook buslijnen elders in het land interesse hebben in de test.