- Titel: De Vleet
- Plaats: Staartweg achter het palenscherm
- Materiaal: Brons
- Kunstenaar: Gerard van der Leeden
- Geplaatst: 2004
Over het kunstwerk:
De vleet is een groot soort rog, met een puntige snuit.
De rog heeft het moeilijk, moet jaren rust krijgen om zich te kunnen herstellen.
De vleet is zelfs al bijna helemaal verdwenen.
Volstrekt ongepast is in dit verband dan ook het gebruik van de uitdrukking ‘bij de vleet’.
Uit het Urkerland 13-9-2004
De gemeente Urk gaat 30.000 euro uitgeven aan een nieuw kunstwerk. De provincie Flevoland draagt de helft als subsidie bij in deze kosten. De op Urk bekende beeldhouwer Gerard van der Leeden is al druk bezig in zijn studio in het Noord-Hollandse Bergen met deze opdracht.
Het gaat om een bronzen rog (platvis) die geplaatst zal worden in de singel langs de Staartweg en achter het palenscherm op het Hooiland. De bronzen rog is 1,20 meter breed en komt net boven de waterspiegel. Het kunstwerk zal waarschijnlijk rond de jaarwisseling geplaatst worden. De 69-jarige Gerard van der Leeden maakte eerder voor Urk al het vissersmonument. Ook in wereldsteden als Athene, Hong Kong en Tokyo staan kunstwerken van Van der Leeden.
Over de kunstenaar:
Gerard van der Leeden (Hengelo, 1935) is een Nederlandsebeeldhouwer.
Tevens de kunstenaar van het Vissersmonument en De Wonderbaarlijke Visvangst
Van der Leeden kwam uit een muzikale familie en was goed in tekenen en handenarbeid.
Als tienjarig bleekneusje werd hij na de oorlog naar de R.K. Pastorie te Tegna, Zwitserland gestuurd om aan te sterken. Van 1951-1954 studeerde hij beeldhouwen bij Henk Zweerus aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede.
Daarna verhuisde hij naar Amsterdam en vervolgde zijn studie aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten bij Piet Esser. In zijn Amsterdamse tijd maakte hij kunstreizen naar Italië; hij bezocht veel musea en ontmoette de Zwitserse schilderes Charlotte Kruymel, die zijn vrouw werd. Hij studeerde af met een scriptie over Italiaanse beeldhouwkunst.
Om wat te verdienen tekende hij een stripverhaal over Pinkie Pienter, dat uitgegeven werd. Ondertussen fietste hij rond om een atelier te vinden en kwam terecht in het kunstenaarsdorp Bergen (NH), waar o.a. Henk Zweerus en John Rädecker woonden. Zijn vader hielp hem een daglonershuisje te kopen en op te knappen, waar hij sinds 1959 woont en werkt aan de Kerkedijk 152. Sindsdien werkt hij onder de naam ‘Deukalioon’.
In 1960 dong hij mee naar de Prix de Rome en ontving de Geraert ter Borgch-prijs van de provincie Overijssel.
bron: Wikipedia
Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)
Meepraten?Draag gerust bij!