- Titel: Paardetors
- Kunstenaar: Arthur Spronken
- Plaats: Noordzijde / Paardenmarkt
- Materiaal: Brons
- Geplaatst: 1984 / 2013
Over het kunstwerk
Volgens wikipedia heet dit werk Paardetors. Met de tussen-n in de Nederlandse spelling zou Paardentors ook mogen.
Arthur Spronken heeft meer kunstwerken gemaakt onder de naam Paardetors. ( ‘s-Hertogenbosch)
Dit kunstwerk ‘Paardetors‘ is geplaatst op een 1.50 m hoge gemetselde sokkel en gestoken op één enkele pin, zodat het dier lijkt te zweven
De kunstenaar Spronken heeft veel essentiële onderdelen van het paard weggelaten en zich uitsluitend geconcentreerd op de torso.
De kunst van het weglaten.
Wat Spronken wel heeft weergegeven is de energie van het edele dier.
Staart
Bijzonder is dat de kunstenaar een paard ontwierp zonder staart.
Maar volgens de toenmalige wethouder Dirk de Wit, die een kijkje kwam nemen in het atelier van Spronken, en toch wel schrok, hoort een paard een staart te hebben.
En wie betaald, bepaald blijkbaar. Spronken deed die concessie, waarna het beeld alsnog een zij het gecoupeerde staart kreeg.
Het Paard stond eerder, vanaf 1984 bij het brugje ‘De Overstap’ over de Urkervaart richting wijk De Zuidert.
Toen in 2013 de Paardenmarkt een upgrade onderging om het verlies aan parkeerplaatsen op De Deel te compenseren, was de wens duidelijk.
In de eerste plaats omdat een beeld van een paard bij de Paardenmarkt hoort.
De Zuidert had nooit een echte band met het dier ontwikkeld en zou wel iets nieuws krijgen.
Dat werd uiteindelijk in 2016 een VIS
Paardenmarkt
De naam ‘Paardenmarkt’ heeft een historische betekenis.
Bij het opstellen van het herontwikkelingsplan voor Emmeloord Centrum is de naam Paardenmarkt op initiatief van oud wethouder Mulder gekozen.
De naam kent zijn oorsprong in het stedenbouwkundig ontwerp van Emmeloord.
Landschap- en stedenbouwkundige ontwerpers hebben bij het ontwerpen van de Noordoostpolder verschillende locaties vernoemd naar de functie van de betreffende grond.
De gedachte was dat paarden een belangrijke rol zouden spelen bij de activiteiten op het land en dat er behoefte zou zijn aan een plek waar paarden konden worden verhandeld.
Het gebied tussen de Bumalaan en Noordzijde werd hiervoor als ‘Paardenmarkt’ locatie aangemerkt.
Vanwege de snelle industriële ontwikkeling van de akkerbouw heeft er nooit echte paardenhandel op deze locatie plaatsgevonden.
Over de kunstenaar
Arthur Spronken (Beek, 30 juli 1930 – Sittard, 5 april 2018) is een Nederlandse beeldhouwer.
Arthur Spronken maakte nationaal en internationaal faam met zijn robuuste beelden van paarden en mensen. Hij raakte in zijn jeugd al geïnteresseerd in paarden. Dat had hij van zijn vader en grootvader. Hij studeerde kunsten in Maastricht en Milaan, waar hij aan de Academia di belle Arti di Brera les kreeg van de befaamde Marino Marini.
Meer dan honderd beelden van Spronken staan door heel Nederland in openbare ruimten. De beeldhouwer die woonde en werkte in een door hem zelf gebouwd huis in Kelmond in de gemeente Beek, was goed bevriend met de toenmalige koningin en huidige prinses -Beatrix, die meerder malen bij hem op bezoek kwam om zijn werk te bewonderen en ook om tips van hem te krijgen, omdat zij zelf ook beelden maakte.
Arthur Spronken werkte ooit aan een prestigieus project om een nieuw exemplaar te maken van het beroemde beeld van Marcus Aurelius in Rome. De kop van het beeld had hij al ontworpen en dat werd destijds nog getoond op de kunstbeurs TEFAF Maastricht. Bij het project werd hij onder meer geholpen door kunsthandelaar Rob Noortman en gouverneur Sjeng Kremers.
Uiteindelijk ging de opdracht niet door, naar eigen zeggen van Spronken omdat de Italiaanse politicus Silvio Berlusconi dwars lag. „Hij wilde niet dat een buitenlander zich bezighield met het Italiaanse erfgoed.
De Kelmondse beeldhouwer kreeg onder meer een individuele tentoonstelling in het Frans Hals Museum en een overzichtstentoonsteling in het museum Beelden aan Zee een overzichtstentoonstelling plaats.
Hoewel de naam van Spronken heel bekend was, heeft hij nooit erover gedacht om naar bijvoorbeeld Amsterdam of Parijs te verhuizen. In een interview met Chapeau in 2013 zei hij daarover: „Ik ben een jonge nvan het Limburgse land en gek op de heuyvels hier. Als ik geen kunstenaar was geworden, dan waarschijnlijk boer. Dan ben je een stuk van de natuur, waar we alles van lenen.”
De laatste jaren was hij fysiek niet meer in staat om grote bronzen beelden te maken. Maar hij bleef als kunstenaar actief door tekeningen te maken.
Spronken trouwde in 1955 met de Finse kunstenares Varpu Tikanoja (1928-1983). Ze kregen samen vijf kinderen, onder wie de kunstenaars Caius en Siiri Spronken.
Bron Wikipedia
Onthulling:
De Stentor 26 juni 2013 – EMMELOORD – Wethouder Wouter Ruifrok is bijna lyrisch als hij woensdagmiddag 26 juni 2013 het bronzen beeld van het paard zonder benen op de Paardenmarkt in Emmeloord heeft onthuld.
Twee Belgische trekpaarden van Op d’n Akker trokken het doek van het paard.
Het beeld van de Limburgse kunstenaar Arthur Spronken, dat sinds 1984 bij de fietsbrug De Overstap in de Zuidert stond, staat nu waar het hoort, vindt Ruifrok.
In de eerste plaats omdat een beeld van een paard bij de Paardenmarkt hoort.
Maar Ruifrok is met name zo enthousiast omdat hij vindt dat het beeld langs de Noordzijde zo goed tot zijn recht komt.
Veel beter dan bij het brugje over de Urkervaart in de Zuidert en veel meer naar de bedoelingen van Spronken.
De verhuizing heeft ongeveer 25.000 euro gekost, onder andere omdat een nieuwe sokkel is gebouwd.