In het park achter de Golfslag (Verhagenlaan) is een kunstroute gecreëerd.
Huisje – boompje – beestje
De kinderen van de St. Josephschool mochten meedenken.
Het werd een project genaamd: ‘Een wandeling langs kunst op kniehoogte’.
Gestolen
Helaas werden in september 2008 de 6 bronzen kunstwerken gestolen.
De haan, boomkikker, grachtenhuis, pelikaan, Reenert (de vos) en de zeehond.
De gemeente heeft nieuwe kunstwerken toegevoegd.
Nu staat er
- Twee struisvogels – Kop in ’t zand
- Lammeren
- Hondje
- Kikker
- Boom
- Parrot (papagaai)
- schip
BOOM
De kunstwerk is gemaakt door Gerard Koopman,
die ook ‘Het boothuis’ langs de A6 richting Lemmer heeft gemaakt.
Hij heeft de opdracht: huisje, boompje beestje letterlijk uitgebeeld.
We zien een huisje op een dikke boomstam en bovenin een vogeltje.
Gerard Koopman (1938) is een Nederlandse architect en beeldhouwer.
Hij werd van 1953 tot 1957 opgeleid aan de afdeling architectuur van de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. In 1957 werd hij stagiair bij de NTS, afdeling decorbouw en vanaf 1960 had hij een eigen architectenbureau.
KOP IN ’T ZAND
Bij struisvogels denkt iedereen: kop in het zand. Zo sprak het ook tot de verbeelding bij de kinderen van de St. Josephschool. Maar in de natuur is dit een misvatting. Een struisvogel steekt echt zijn kop niet in de grond.
Zoals hier afgebeeld is wel een natuurlijke houding van de vogels. En als er gevaar dreigt kunnen ze stevig vechten en hard rennen.
Greet Grottendieck maakt beelden van mens en dier in brons
Haar beelden hebben een levendige uitstraling en men zou verwachten dat ze zo weg kunnen lopen.
“Moment opname in Brons” noemt zij ze zelf.
Greet is autodidact maar heeft desondanks veel openbaar werk op haar naam staan, waaronder in Apeldoorn een beeld van Koningin Wilhelmina.
Bron : www.greetbeeldeninbrons.nl
LAMMEREN
Nelleke Allersma (Den Andel, 21 september 1940) is een Nederlandse kunstenaar.
Allersma volgde opleidingen aan de Academie Minerva (1957-1960) in Groningen, de Gerrit Rietveld Academie (1968-1969) in Amsterdam en de Salzburg Sommer academie. Allersma houdt zich bezig met beeldhouwen, tekenen, schilderen en fotograferen. In haar werk staat de mens centraal. Ze is docent tekenen en schilderen aan de Volksuniversiteit in Groningen. In 2002 ontving ze een ereprijs op de Spring Award-expositie in Ljubljana.
Nelleke Allersma noemde het werk zelf : Moving together, maar in Emmeloord gaf ze het de naam: lammeren. De foto op de website van De Boterhal / Nelleke Allersma heet ook lammeren.
HONDJE
Joris Baudoin (‘s-Hertogenbosch, 1960), is een Nederlandse beeldend kunstenaar. Baudoin werkt voornamelijk in beton en terrazzobeton. Hij heeft vele monumentale beelden en beeldengroepen geplaatst in Nederland, onder andere op diverse rotondes.
Geplaatst in 2004.
Website: Joris Baudoin
Baudoin studeerde van 1977 tot 1979 bouwkunde. In 1979 verwisselde hij deze studie voor de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda, waar hij in 1984 afstudeerde. In 1985 vestigde Baudoin zich in Amsterdam en ontwikkelde hij de betonstoel.
Het beeld is eind 2020 naast de sokkel aangetroffen door Hero Bloem, de oud directeur Culturele Zaken van Gemeente Noordoostpolder, tevens de ontwerper van het oorlogsmonument ‘Cirkels in het groen’.
De gemeente heeft het werk gerepareerd en begin 2021 terug geplaatst.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik de reparatie niet zo fraai vind.
KIKKER
Kunstenaar: A.J.W.M. Tony Van de Vorst
Materiaal: Uitgehakt in diabas
Een beestje met een bewogen leven, er is nogal mee geschoven. Een beetje vergelijkbaar met De Leeuwen van Emmeloord.
Het in diabas uitgehakte beestje stond vanaf 1974 (Lange Nering autovrij) midden in de winkelstraat in een -zoals u op de foto kan zien-, groot gemetseld bassin met fontein tussen De Luifel en Bakkerij Prins.
Toen het bassin bij een volgende herinrichting ging verdwijnen, stond het beestje in de weg, maar mocht op een losse sokkel aan het einde van de winkelstraat op het Kettingplein blijven staan. Toen in 2003 de winkelstraat en het Kettingplein opnieuw werd aangepakt en het beest opnieuw in de weg stond, is het verplaatst naar het parkje achter De Golfslag
en werd onderdeel van dit kunstgezelschap.
Het materiaal diabaas behoort tot de groenstenen, gesteenten rijk aan mineralen uit de chlorietgroep, dat na een vulkaanuitbarsting overblijft. Het wordt hoofdzakelijk in Duitsland gevonden.
Het behoort tot de kiezelzuurarme gesteenten en bestaat in hoofdzaak uit mineralen.
In het Grieks staat diabasis voor doorgang, overgang.
Scheepje
Een scheepje, dat is eenvoudig te zien. Toch heeft dit werk officieel geen naam, dus ‘zonder titel’.
De Koninklijke Schuttevaer wilde voor hun 160 jarig jubileum een kunstwerk plaatsen op de punt van Scholland. Hans Blank had daarvoor twee ontwerpen aangeleverd die uiteindelijk allebei niet gekozen zijn.
Beide werken zijn aangekocht door het A.D. van Eckfonds.
Eén staat er op Schokland, naast de lichtwachterswoning.
In het ruim van dit scheepje zie je een aantal ballast-stenen.
Hans Blank is geboren in 1952 in de Zaanstreek en op 67-jarige leeftijd op 29 januari 2019 overleden in zijn woonplaats Den Oever.
Hans Blank studeerde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, onder leiding van o.a. Professor Piet Esser. Na zijn studie volgde al snel een succesvolle carrière met exposities in binnen- en buitenland, onder meer in Amerika, Frankrijk, Ierland en Denemarken.
Hans Blank heeft een voorliefde voor maritieme onderwerpen zoals wij die kennen uit oude mythen en sagen, niet vanuit een cultureel heimwee, maar naar de huidige tijd in eigen beeldtaal vertaald. Dodenschepen, arken van Noach, Keltische boten, Vikingschepen, dolende schepen in de mist zijn onderwerpen waar hij zich mee bezig houdt. Wat zijn beelden gemeen hebben, is een geheimzinnige, onheilspellende sfeer.
Hans Blank voert zijn werk uit in brons, soms in combinatie met steen. De stijl is robuust en krachtig.Sinds 1989 woont en werkt de kunstenaar een groot deel van het jaar aan de zuidwestkust van Ierland. Keltische invloeden zijn sindsdien in veel van zijn werken terug te vinden. Naast zijn vrije werk voert hij regelmatig beelden in opdracht uit voor particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen.
Bron hansblank.nl
.
Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)
Meepraten?Draag gerust bij!