- Titel: Dorpswapen Mozaïek
- Kunstenaar: Jacco Wallinga
- Materiaal: glazen steentjes (‘smalti’)
- Geplaatst : 2006
Het Wilhelmus klinkt in Creil. Dorpsdiender Gerrit de Ruiter staat fier en trots in de houding. Eén hand langs de naad van zijn broek en de ander aan de rand van de pet. Verwonderde maar ook bewonderende blikken gaan zijn richting uit.
De Ruiter kijkt strak voor zich uit naar het tafereel even verderop. Daar hijst behoedzaam de kersverse dorpsvoorzitter Anneke de Jong het roodwitblauw.
Koninginnedag in Creil begint doorgaans met een aubade van de fanfare en een optocht met versierde fietsen. Dit jaar is er een extraatje. Voorafgaand aan het hijsen van de vlag is er de onthulling van het gerenoveerde mozaïek van Creil. Het dorpswapen, een ontwerp uit 1979 van de toen elfjarige Jacco Wallinga, is gevangen in 6000 glazen steentjes (‘smalti’) en is ‘hufterproof’.
Het heeft een nieuwe omlijsting in de vorm van een marmeren plaat en er is beplanting aangelegd rond de sokkel. Zeven vrijwilligers hebben de lijmpot en de steentjes ter hand genomen om het dorpswapen een nieuw jasje te geven. Een van hen is dorpsvoorzitter De Jong. Voor haar is deze Koninginnedag bijzonder. Niet alleen is dit de eerste keer dat ze de aubade afneemt als dorpshoofd, maar ook mag ze de onthulling aankondigen van het mozaïek. De eer om het monument te onthullen gaat naar Creilenaren van het jaar 2005 Arie en Pietje de Vries.
Onder de vele toeschouwers ook de ouders van bedenker Jacco Wallinga. ‘Jacco had er graag bij willen zijn’, vertelt zijn moeder. ‘Maar hij had het te druk. Hij komt binnenkort op bezoek en dan lopen we zeker even naar het mozaïek.’
Mevrouw Wallinga heeft meegeholpen met het plakken van de steentjes. Ze heeft indertijd ook een ontwerp ingezonden. ‘Ik vond die van mij ook heel mooi, maar die van Jacco werd uitgekozen. We plaagden elkaar er thuis mee. Jacco was heel geïnteresseerd in geschiedenis en dat heeft hij symbolisch verwerkt in het wapen van Creil.
- De oerboom staat voor het Creilerwoud,
- de lelie is het familiewapen van de bedenker van de inpoldering, Lely.
- Het roodwitblauw van de Nederlandse vlag en de zeven banen van de Friese vlag.
- Daarbij het anker van het water en de ploegschaar.’
Het ontwerp van Jacco Wallinga is aangepast door Sieksma van de Stichting Heraldiek en Banistiek.
Bron: De Stentor