Marknesse
Gereformeerd
buiten gebruik
Grachtwal/Noordeinde – Deze kerk werd in het kader van het samengaan met de hervormde gemeente afgestoten en later gesloopt.
De 4e Gereformeerde kerk in Noordoostpolder
Geschiedenis
De gevormde Samen Op Weg-gemeente gaat de Nederlandse Hervormde kerk gebruiken als Samen-Op-Weg-kerk. De Gereformeerde kerk (1960, Th. Verlaan) is afgestoten. Het orgel is verhuisd naar Heerenveen. De Gereformeerde kerk is inmiddels gesloopt.
Op de vrijgekomen plek is een vijf bouwlagen hoog appartementencomplex gebouwd. Bij de entree ervan krijgt de oude klok uit de afgebroken kerk een plaats.
De kerk van Marknesse heeft besloten de kansel en het doopvont uit het verenigingsgebouw in leen te geven aan de jonge gemeente van Dronten in de nieuwe polder Oost-Flevoland. Tevens werd besloten het avondmaalservies, dat Marknesse vroeger van de kerk van Vollenhove (link) heeft gekregen, aan de kerk van Dronten ten geschenke te geven. Ten aanzien van het laatstgenoemde werd bepaald, dat het weer doorgegeven moet worden aan een andere polderkerk, zodra Dronten een definitief kerkgebouw krijgt. Omdat de kerkdiensten in Dronten voorlopig nog in een schoolgebouw worden gehouden, kan de aangeboden kansel helaas niet worden gebruikt, omdat deze te groot is voor de beschikbare ruimte.
(20 oktober 1962)
Het kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk in Marknesse is eenvoudig en modern vormgegeven.
De kerkzaal heeft een licht oplopend zadeldak. Hoog in de vlakke zijgevels zijn aan elke kant vijf vierkante ramen aangebracht, met daaronder kleine raampjes. De vrijstaande toren heeft een vierkante grondvorm en is bovenin open. De gevels zijn van geelgrijze baksteen. Het dak is van bitumen met stalen spanten, Het kerkgebouw ligt aan de rand van het centrum. De kerk verbindt het centrum met een woonwijk.
Architect Th. Verlaan was tevens bouwkundige en was sinds 1947 werkzaam bij de Bouwkundige Afdeling van de Directie.
Hij leverde plannen voor de bouwkundige vormgeving van Marknesse, Ens, Luttelgeest, Bant en Creil. Deze ontwerpen zijn geïnspireerd door de dorpen die Granpré Molière ontwierp in de Wieringermeerpolder. In 1959 vestigde hij zich als zelfstandig architect in Zwolle, Hij restaureerde onder andere het Broerenklooster in Zwolle.
Ook heeft hij torens ontworpen in Weert en Arnhem,
Verder ontwierp hij de gemeentehuizen van Emmeloord, Genemuiden en Losser.
Bron: Kerkopbouw en kerkbouw in de IJsselmeerpolders.
De gereformeerde kerk van Marknesse met vrijstaande toren vormt in alle eenvoud een markant ensemble. Het gebouw is van geelgrijze baksteen en heeft een zadeldak met een zeer lichte helling, welke verticaal wordt herhaald in de (smalle) zijgevel. De muren zijn verder volkomen vlak zodat daarin de grote en zeer kleine rechthoekige vensteruitsnijdingen de enige decoratie vormen. De toren is met een iets donkerder baksteen gebouwd en draagt een betonnen lantaren met klokken.
Bron: Architectuur en stedenbouw in Flevoland
Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)
Meepraten?Draag gerust bij!