Op De Deel wordt flink gebouwd

maar ook het gebied tussen Lange Nering en Albert Heijn

gaat stevig veranderen.

1
2
3
4
5
6
7
8
1

De Boei

door De Hoge Dennen

De Schout

34 appartementen boven de winkels

1241_vogelvlucht_760_383_s_c1_c_-c

Het gebouw bestaat uit winkels en appartementen.

Boven de winkels komen circa 34 vrije sectorhuurwoningen.

2

Stadsbaken

41 woningen in 2 woonblokken

Oost & van Tilburg

stadsbaken-vogelvlucht-ffffff-1381-1

3

Smedingplein

opknappen-flat

Begane grond
detailhandel,   twee kantoorunits en 7 wooneenheden

Verdieping
9-tal maisonnette woningen (woning met twee verdiepingen)

4

Supermarkten

 • Het huidige Jumbogebouw wordt grondig verbouwd.
 • Aan de Oostzijde wordt de nieuwe entree van de Aldi supermarkt gemaakt.

Jumbo-en-Aldi

5

Golfslag

6

Op de locatie van de gesloopte Poiesz supermarkt en het Leger des Heils gaat VAGO Emmeloord BV 750 m2 commerciële ruimte en 44 appartementen realiseren in 3 categorieën voor diverse doelgroepen.

7

59-appartementen-01

Woningbouwvereniging Mercatus gaat hier  60 appartementen ontwikkelen.
Achter op de Paardenmarkt, vlakbij de Van Staveren ruïne.

8

Kerken-divers-3

Op de plek van Paspartoe
40 zorgappartementen
De doelgroep is oudere bewoners met een verstandelijke beperking.

Locatie-kaal

Paspartoe – Nieuwbouwproject Triade

In plaats van Paspartoe
40 zorgappartementen
info: pdf

Geschiedenis oude pand

Kerken-divers-3

Paspartoe

In 1951 wordt aan de Noordzijde het eerste stenen kerkgebouw (400 plaatsen), het latere parochiehuis, ingewijd. Later is de bestemming van het parochiehuis gewijzigd in een onderkomen voor Paspartoe, centrum voor sociaal-cultureel werk, waarna het in 2004 verkocht is. De huizen aan de Van Diggelenstraat vormden de eerste pastorie.
In het nieuws 16 december 2004:  De familie Crebas uit Emmeloord, de vorige eigenaar van de internetsite Marktplaats.nl, heeft het pand van het sociaal-cultureel werk Paspartoe in Emmeloord gekocht. De katholieke kerk, die het pand wilde verkopen, verkocht Paspartoe eerst aan de gemeente en die verkocht het door aan Crebas. Crebas verhuurt het nu weer aan Paspartoe. Zo wordt voorkomen dat het sociaal-cultureel werk in Noordoostpolder zonder huisvesting zit. Martkplaats.nl is onlangs voor tientallen miljoenen verkocht aan het Amerikaanse eBay. Robin Crebas heeft het pand gekocht uit “maatschappelijke overwegingen”. Het pand kost bijna 1 miljoen euro.

Paspartoe

6 december 2008 Triade heeft zijn oog laten vallen op het gebouw van Paspartoe. Triade heeft een optie op een voorlopig koopcontract met Lavendel bv van de familie Crébas. Het wachten is nog op toestemming van het zorgkantoor en de gemeente. Directeur van Triade houdt daarom nog een slag om de arm. “Het pand van Paspartoe is hartstikke mooi. Het is een van de weinige traditionele gebouwen in Emmeloord.

VDBA07674_DO-pres_westgevel_20210713

Met dank aan Dirk Gerbens


Opmerkelijk gewoon: het nieuwe woon-zorgcentrum van Triade bewijst dat goede zorg en gewoon wonen hand in hand kunnen gaan. Het gebouw staat in de stadskern van Emmeloord en sluit door haar stijlkenmerken van de Delftse School naadloos aan op de directe omgeving. De doelgroep voor deze locatie is oudere bewoners met een verstandelijke beperking. Het terrein is afgewerkt met een royale, dementie- en autismevriendelijke tuin, afgeschermd door een brede heg op borsthoogte. Hierdoor genieten de bewoners enerzijds van contact met de omgeving en ervaren ze tegelijkertijd de veiligheid van een eigen plek.

De woonzorglocatie is het resultaat van een leerzaam co-creatietraject, bestaande uit drie sessies. Tijdens de sessies kwamen alle betrokkenen bijeen, om onder begeleiding van Bureau Bos hun wensen voor de nieuwe locatie te delen. In dit geval bestond de groep uit zorg- en facilitair medewerkers van Triade en toekomstige bewoners en hun familieleden. Om de stem van deze gemêleerde groep zo goed mogelijk te laten klinken koos Bureau Bos voor een aanpak met uiteenlopende, laagdrempelige oefeningen. Tijdens de derde sessie presenteerde Bureau Bos de bevindingen uit het traject, om zeker te weten dat de getrokken conclusies juist waren.

Het uitvoerige co-creatietraject is bepalend geweest voor veel aspecten in het ontwerp. De wens van de bewoners om ‘zo gewoon mogelijk te wonen’ komt tot uiting in de aanpasbaarheid van de inrichting van de appartementen. Bewoners kunnen hierin zelf kiezen of ze slapen en wonen in dezelfde ruimte willen of dat ze deze ruimten van elkaar willen scheiden. Ook bestaat de mogelijkheid om een eigen kookgelegenheid en koelkast te plaatsen in de woningen, om mensen die een eigen maaltijd kunnen maken te faciliteren. Een eigen stofzuiger? Daarvoor is de eigen berging. Verder hebben alle woningen individuele regeling, waardoor aan bewoners de mate van vrijheid kan worden gegeven die ze wensen en aankunnen.

triade3

Sloop oude Paspartoe

Omdat dit pand zoveel jaren een jeugdsoos is geweest, doet het veel mensen zeer.

Als gevolg van de sloop Paspartoe en nieuwbouw Triade krijgt de woonzorgvoorziening van Triade-Vitree aan de Prof. Ter Veenstraat 25 in Emmeloord een woonbestemming.

Triade-Vitree gaat de voorziening verplaatsen naar een nieuwe locatie aan de Noordzijde en verkoopt het pand. De ruimte die vrijkomt wil de gemeente herbestemmen voor wonen waarbinnen de realisatie van grondgebonden en/of gestapelde woningen mogelijk is. Deze wijziging acht het college nodig om te voorkomen dat er een overvloed aan maatschappelijk vastgoed ontstaat in de stad en het is goed voor een evenwichtig woningaanbod in Emmeloord.

Bron: deNoordoostpolder.nl

De Schouw –
34 appartementen boven De Boei

Een kloek gebouw met 34 comfortabele appartementen op de eerste en tweede verdieping en winkels op de begane grond. Prijzen vanaf 249.500 euro vrij op naam. In De Schout kun je straks kiezen uit twee verschillende typen appartementen. Beide typen hebben twee slaapkamers, een ruime woonkeuken en badkamer met douche, maar de indeling van de binnen- en buitenruimte verschilt. De appartementen aan de westgevel kijken uit over het heringerichte Kettingplein. De appartementen aan de oostzijde kijken uit richting de naastgelegen woonwijk. Woon je op de eerste verdieping, dan heb je aan de achterzijde ook de beschikking over een eigen daktuin van sedum op het gezamenlijke groendak. De appartementen aan de westgevel hebben een daktuin met een vlonderzitje en die aan de oostgevel een daktuin met loggia. Ontmoet hier je buren voor een praatje of lees een mooi boek, zittend in je tuintje. De appartementen op de tweede woonlaag hebben aan de achterzijde een balkon.

meer info op https://wonenindeschout.nl/

De Boei

1241_vogelvlucht_760_383_s_c1_c_-c

winkels: Aldi, Jumbo, Action,
dagwinkels, 34 appartementen
Opdrachtgever:De Hoge Dennen

Het gebouw bestaat uit winkels en appartementen. Boven de Jumbo komen circa 32 vrije sectorhuurwoningen.
Een samenwerking tussen De Hoge Dennen en Blue Banner.
Het plan bestaat uit de herontwikkeling van het winkelpand (Jumbogebouw) aan het Kettingplein, nieuwbouw van winkels en woningen aan de Boei en de inrichting van de openbare ruimte.

Herontwikkeling Jumbogebouw

Het huidige Jumbogebouw wordt grondig verbouwd. De bestaande buitengevel wordt gestript en voorzien van een nieuwe hoogwaardig geïsoleerde gevel.
Aan de Oostzijde wordt de nieuwe entree van de Aldi supermarkt gemaakt.
Deze entree wordt maximaal 8 meter hoog.
Het gebouw krijgt een opvallende kapvorm die afgeleid is van de kapvorm van de planmatig ontworpen schokbeton schuren in de Noordoostpolder. Hiermee wordt het DNA van de Noordoostpolder verankert in het centrum van Emmeloord.

Nieuwbouw aan de Boei

Het gebouw bestaat uit winkels en appartementen.
Het gebouw kent een heldere hiërarchie in de massaopbouw; hoge bebouwing die noord-zuid gericht is en lage bebouwing die oost-west gericht is. Deze opbouw zorgt voor stedenbouwkundige verbijzondering (accenten) op de hoeken.
De entrees van de twee belangrijkste trekkers (Jumbo en Action) krijgen een dubbel hoge ruimte waardoor ze een open en uitnodigende uitstraling krijgen.

Stadsbaken

Op de locatie ook wel bekend als de Anker-Ketting-Boei locatie

 • Projectontwikkeling Oost en Van Tilburg
 • Aannemer Mateboer uit Kampen
 • Korfker architecten
 • zonder aardgas (Geohita)

41 woningen verdeeld over 2 woonblokken :

 • de brug
 • de bolder

Prijs
240.000 – 350.000 euro

Status
De Gemeente Noordoostpolder start in oktober 2020 met het bouwrijp maken van de oost- en noordkant van het centrum van Emmeloord. Er wordt onder andere gewerkt aan de infrastructuur van kabels en leidingen, er worden extra ondergrondse containers geplaatst en het riool wordt vervangen.
Het bouwrijp maken duurt van oktober tot en met medio 2021.

stadsbaken-vogelvlucht-ffffff-1381-1

Smedingplein

Het Smedingplein is vernoemd naar Dr. Ir. S. Smeding, de heer Smeding heeft een belangrijke rol gespeeld in de voorbereiding en uitvoering van de drooglegging van de Zuiderzee. Van 1942 tot 1954 was Smeding landdrost van het Openbaar Lichaam de Noordoostelijke Polder.

Kortom, een man om trots op te zijn. En dat waren we niet op deze 

van Staveren flat.

De al jaren totaal in verval zijnde flat van Nico van Staveren op het Smedingplein, bij Albert Heijn en de Golfslag heeft een ‘make-over’,  gekregen, al hadden velen er liever een bulldozer op af gestuurd om zo de herinnering te wissen.
Het pand deed decennia  lang afbreuk aan het aanzicht van Emmeloord, zeker in combinatie met de oude Marknesserbrug en de nog steeds vervallen Golfslag.

Bureau Boes + Kok B.V. uit Vollenhove heeft opdracht gekregen iets toonbaars te maken op het huidige fundament.

Het karkas van de flat is blijven staan. Er is een nieuwe schil omheen gebouwd.

Bureau Boes  heeft ook het landgoed van Nico van Staveren op de Wellerwaard ontworpen en het vergunningmanagement verzorgd voor alle bebouwing (hoofdgebouw, bijgebouw en atelier)

Begane grond
detailhandel,   twee kantoorunits en 7 wooneenheden

Verdieping
9-tal maisonnette woningen (woning met twee verdiepingen)

Nieuwbouw Noordzijde

In het Centrum van Emmeloord aan de Noordzijde, op de locatie van de huidige Poiesz supermarkt en het Leger des Heils gaat VAGO Emmeloord BV 750 m2 commerciële ruimte en 44 appartementen realiseren in 3 categorieën voor diverse doelgroepen.

 • appartementen
  In het westelijk gedeelte komen 19 appartementen tussen 78 en 110 m2 met een hoog afwerkingsniveau. Ieder appartement heeft op de eigen verdieping de beschikking over een prive berging. Deze appartementen worden allemaal te koop aangeboden en hebben daarnaast de mogelijkheid om inpandig op de begane grond een parkeerplaats bij te kopen.
 • penthouses
  Op de bovenste etage komen 2 penthouses van +/- 150 m2. Ook deze penthouses kennen een hoogwaardig afwerkingsniveau en worden te koop aangeboden met de mogelijkheid om een inpandige parkeerplaats op de begane grond aan te schaffen.
 • commerciële ruimte
  Op de begane grond is ruimte voor +/- 750m2 commerciële ruimte met diverse mogelijkheden. Voor de invulling van deze ruimte wordt gedacht aan zakelijke en/of maatschappelijke dienstverlening, mogelijk in combinatie met een zorgfunctie. Voor deze commerciële ruimte geldt dat zowel koop als huur tot de mogelijkheden behoort.
 •  jongeren / starters appartementen
  Aan de oostelijke zijde van het pand komen 23 huur appartementen bestemd voor starters. Deze starters appartementen zijn allemaal tussen de 40 en 50 m2 en geschikt voor 1 à 2 personen. Het concept van deze starters appartementen gaat uit van een aantal gedeelde voorzieningen, waardoor er “samengewoond” wordt met de overige bewoners. Te denken valt hierbij aan een aantal; gemeenschappelijke ruimtes voor ontspanning, zowel binnen als buiten en het delen van wasmachines.

VAGO Emmeloord
is een Emmeloords familiebedrijf, dat vastgoed ontwikkelt en beheert in diverse sectoren, zoals retail, dienstverlening en woningen.
Geboren en opgegroeid in Emmeloord ben ik al vele jaren nauw betrokken bij de ontwikkeling van Emmeloord Centrum en nu is het mogelijk om ook een eigen steentje bij te dragen.

In Emmeloord-centrum is veel gebouwd volgens de karakteristieken van de Delftse School. Ik vind het belangrijk om deze kenmerken te behouden voor Emmeloord-centrum. In project “Noorderpoort” hebben we geprobeerd de weliswaar beperkte historie van Emmeloord op een moderne manier vorm te geven en diverse kenmerken van de Delftse school te verweken in het ontwerp.
Wij zijn ervan overtuigd dat we binnen dit project diverse passende woonoplossing kunnen bieden, met oog voor de maatschappelijke ontwikkelingen.

Klaas Houwer


Wethouder Wiemer Haagsma toont zich meer dan tevreden met de plannen. ‘Door het vertrek van Poiesz naar Emmelhage ontstaat ruimte voor een mooie vernieuwing van dit stuk van het centrum. De manier waarop dit nu wordt voorgesteld past prima bij de overige projecten die in het centrum gaande zijn of op stapel staan. Ik verwacht dat het centrum hiermee weer een stuk mooier en levendiger wordt.’

7. Mercatus

image001

Een project van Mercatus.
Achter op de Paardenmarkt

 •  blok 1 en 2 samen 59 appartementen
 • blok 3  16 appartementen

Met opnieuw dank aan Dirk Gerbens

Jura

Op de locatie van de voormalige lagere landbouwschool komen twintig grondgebonden woningen voor senioren en starters aan de Jura in Emmeloord.

Al vele jaren ligt tussen de Balkan, de Jura en de Kaukasus een braakliggend terrein: de locatie van het voormalige Groenhorst College. In 2017 zijn op dit terrein, tegen de Urkerweg, door Mercatus een drietal appartementengebouwen gerealiseerd. Nieuwbouw Advies Flevoland en Van Pijkeren Woningbouw gaan invulling geven aan de verdere ontwikkeling van deze locatie. De locatie valt binnen de ontwikkeling van de ‘centrumschil’ van Emmeloord en sluit daarmee aan bij het centrumplan van gemeente Noordoostpolder en Mercatus.


Mercatus heeft voor de ontwikkeling van deze locatie overeenstemming bereikt met Van Pijkeren Woningbouw uit Dalfsen en Nieuwbouw Advies Flevoland uit Dronten over de overdracht van de grond. Vorige week is tijdens een goed bezochte informatieavond het schetsontwerp gepresenteerd aan de omwonenden. Omwonenden konden op deze avond hun reactie geven op de bouwplannen. Deze reacties worden meegenomen bij de uitwerking van het definitief ontwerp.

Er worden in totaal 20 grondgebonden koopwoningen gerealiseerd. De woningen krijgen een plat dak en bestaan uit twee of drie woonlagen. De woningen sluiten qua architectuur aan bij de woningen aan de Kaukasus. Een groot deel van de woningen zijn ontwikkeld voor de doelgroep “senioren”, zogenaamde patiowoningen, en beschikken standaard dan ook over een bad- en slaapkamer op de begane grond. De woningen krijgen een mogelijkheid voor garage of carport op eigen terrein. Ook worden er eengezinswoningen voor “starters” en “gezinnen” gerealiseerd.

De verkoop van de woningen zal naar verwachting rond de zomer starten. Momenteel wordt de procedure opgestart voor het verkrijgen van de omgevingsvergunning. Als alles volgens planning verloopt, kan er eind dit jaar gestart worden met de bouw. Geïnteresseerden kunnen zich in laten schrijven bij Sinke Makelaardij in Emmeloord.

Golfslag

Voormalig verzorgingshuis (Zorggroep Oude en Nieuwe Land) is in 1971 gebouwd naar ontwerp van Abe Bonnema.

Golfslag Emmeloord

Emmeloord – De Golfslag in Emmeloord, sinds juni 2020 in handen van project ontwikkelaar Accretio Aedificium uit Zwolle, wordt een woon-zorglocatie.

Vrijdag ondertekenden wethouder Marian Uitdewilligen en de projectwikkelaar de exloitatieovereenkomst waarmee het formele startschot voor de herontwikkeling van de Golfslag werd gegeven.

Divers gebruik

In de plannen van Accretio Aedificium komen er op de begane grond en de eerste verdieping zorgwoningen. Op de verdiepingen daarboven komen appartementen in het segment duurdere sociale huur en vrije sector huur. Accretio Aedificium heeft ervaring met realisatie van dit soort grootschalige projecten. De Golfslag staat sinds 2015 leeg en wisselde de afgelopen jaren vaker van eigenaar. Een brand eind 2019 zorgde voor enige vertraging in de verkoop van het gebouw.

Facelift

Wethouder Uitdewilligen: ‘Met dit project krijgt de entree van Emmeloord een belangrijke facelift. Daarnaast geeft het een antwoord op de vraag naar huurappartementen in de nabijheid van het centrum en de vraag naar betaalbare woon-zorgvoorzieningen. De omgeving heeft positief gereageerd op de plannen. We zijn blij dat met dit plan de Golfslag weer in gebruik genomen gaat worden en daar willen we graag aan meewerken.’

De ontwikkelingen van de Golfslag zijn vanaf de eerste week van februari te volgen op de website www.jongprojectontwikkeling.nl


Plannen Golfslag:

Projectontwikkelaar Jong uit Zwolle

Algemeen
Aan het Smedingplein in Emmeloord staat het voormalige verzorgingshuis De Golfslag. De Golfslag is een markant en beeldbepalend gebouw met een maatschappelijke bestemming. In het verleden deed het gebouwen dienst als verzorgingshuis. Het gebouw staat sinds 2015 leeg en er is geen uitzicht op een nieuwe maatschappelijke invulling voor het gehele pand.

Daarom is gezocht naar een passende invulling voor het gebouw. Die invulling is gevonden in de vorm 106 appartementen voor jong en oud, een woongebouw waar tevens zorg kan worden geleverd.

Begane grond
Voor de invulling van de begane grond van het gebouw wordt gesproken over plannen voor 38 appartementen voor ouderen met dementie. De appartementen zullen gerealiseerd worden op de begane grond. Een zorgpartij gaat de zorg leveren.

Naast de zorgappartementen wordt op de begane grond een algemene ruimte voor ontmoeting en activiteiten gerealiseerd van circa 150 m². Het is de bedoeling dat deze ruimte ook een functie voor de buurt krijgt. Ook is er op de begane grond ruimte voor bergingen ten behoeve van de appartementen.

Verdiepingen
Op de verdiepingen van het gebouw worden 68 reguliere appartementen gerealiseerd in de huursector. Van deze appartementen zijn, verspreid over de verdiepingen, 24 appartementen bestemd voor ouderen die langer thuis willen wonen. Deze mensen kunnen een beroep doen op thuiszorg die wordt geboden door een zorgpartij.

Buitenruimte
Naast de transformatie van het gebouw, wordt ook de buitenruimte aangepakt. Er worden voldoende parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers gerealiseerd. Nieuwe beplanting zorgt voor een prettig woon- en leefklimaat.

Hoe gaat het eruit zien:

Het bestaande pand is markant en beeldbepalend voor Emmeloord. Het uitgangspunt van het plan is dan ook om de bestaande uitstraling van het gebouw zoveel mogelijk in stand te houden. De buitenzijde van de verdiepingen van het gebouw worden dan ook vrijwel niet gewijzigd.

Op de begane grond wordt gebruik gemaakt van de bestaande ruimte, maar wordt ook bebouwing toegevoegd. Dit wordt gedaan om ruimte te creëren voor de zorgappartementen, de algemene ruimte en bergingen.

Op het buitenterrein worden parkeerplaatsen en groen gerealiseerd.

Op de volgende afbeeldingen is een impressie van de plannen gegeven. Daarbij is zichtbaar dat de bestaande situatie van het gebouw als basis is gebruik bij de nieuwe plannen.