Lelijkstad

September 1967, het begin. Beeld Nationaal Archief

Toen de Noordoostpolder op de tekentafel lag, net voor de Tweede Wereldoorlog, waren in Nederland twee architectuurstromingen actueel.
We stonden eigenlijk op een kantelpunt:

  • Het traditionalisme
    Plattelandsarchitectuur. Huizen van baksteen met rode dakpannen. Niet zo spannend. Maar een groot voorvechter was Granpré Molière, hoogleraar in Delft. Een stroming binnen dit traditionalisme  was de Delftse School.
    De Noordoostpolder, Nagele uitgezonderd, is consequent gebouwd volgens deze behoudende stijl.
  • Het nieuwe bouwen
    is een verzamelnaam voor verschillende moderne bouwstijlen en radicale vernieuwingen. Veel glas, staal en beton. Lelystad.

Emmeloord was daar nog niet aan toe. De keuze viel dus op het traditionele bouwen.

Jammer ?

In zekere zin misschien wel.
In Lelystad hebben ze wel de stap gezet naar het moderne bouwen.
Vol verwachting stroomden in 1967 duizenden polderpioniers naar de nieuwe stad, die het toonbeeld van de moderne stedenbouw moest worden.
En dat heeft niet zo goed uitgepakt.
Daar is de Noordoostpolder voor behoed !
De eerste pannenkoek mislukt altijd.

Lelijkstad

Lelystad, ook wel Lelijkstad genoemd, kan ook niet ontbreken uit deze lijst met vreselijkste plekken. Lelystad heeft vrijwel niets te bieden. Alhoewel menig Lelystedeling daar anders over denkt. Echter zal het een locatie zijn waar je, over het algemeen, niet zomaar komt als toerist. Er is geen fraaie binnenstad en daarnaast wordt er vrij weinig gedaan aan het algemeen onderhoud van panden. Daarnaast heeft Lelystad ook geen rijke historie, waardoor er weinig te zien valt in de hoofdstad van de provincie Flevoland.

https://www.trending.nl/entertainment/de-8-vreselijkste-plekken-van-nl

Er kan er maar één de lelijkste van Nederland zijn en dat is Lelystad.

noordhollandsdagblad.nl

Velsen eindigt als tweede in de Twitterverkiezing

Lelystad en Velsen gingen enkele dagen geleden samen de finale in. Andere steden die waren genomineerd voor de #lelijkstestadvanNederland en die zij achter zich lieten, waren Helmond, Zoetermeer, Alphen aan den Rijn, Almelo, Hoofddorp en Den Helder.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20230128_72177589

Lelystad, volgens velen de lelijkste stad van Nederland.

BNNVARA

De stad ontving zelfs prijzen voor de afzichtelijke gebouwen die er staan. Toen de stad in de jaren zestig vanuit de voormalige Zuiderzee werd ingepolderd vormde het een broedplaats voor architecten en creatieve geesten. Ze experimenteerden erop los. Een dergelijke opeenstapeling van moderne architectuur vind je dan ook nergens anders dan op dit nieuwste stuk Nederland. Zo hebben Van Berkel en andere architecten hier onder andere eigenzinnige gebouwen op hun naam staan.

BNNVARA https://www.bnnvara.nl/3opreis/lelystad

Treurgids’ toont lelijkste plekken in Nederland: ‘Imperfectie is aantrekkelijk’

RTL Nieuws

Vandaag is-ie officieel gelanceerd: het boek Treurtips, met daarin de treurigste plekken die Nederland te bieden heeft. Het is gemaakt door Mark van Wonderen, groot liefhebber van – zoals hij het zelf noemt – ‘aandoenlijke treurnis’.

“Het centrum van Lelystad is één grote aaneenschakeling van mislukte projecten.”


Maar voor wie echt gruwelijk wil genieten moet toch echt naar Lelystad

Maandag verschijnt een wel heel bijzondere reisgids, namelijk die met de lelijkste plaatsen van Nederland. Auteur Mark van Wonderen verzamelde in Treurtips afgeleefde winkelcentra, spuug-lelijke gebouwen en gedrochten van woonwijken. Volgens de schrijver zijn ze om te janken… zo mooi. Van vergane glorie tot aandoenlijke treurnis. Het is allemaal weerzinwekkend wonderschoon volgens Mark. Onder andere IJmuiden, Beverwijk en Heerlen krijgen er genadeloos van langs in zijn boek.

Lelijkstad

Maar voor wie echt gruwelijk wil genieten moet volgens Mark toch echt naar Lelystad. En dat doet een beetje pijn bij Ger Koreman die juist dol is op zijn stad en Lelystad graag in een positief daglicht wil zetten. ”Elke stad heeft zijn ‘lelijkheden’, dus Lelystad ook. Dat betekent niet gelijk dat het een lelijke stad is. De stad is ruim opgezet, groen, en een smeltkroes van mensen uit het hele land”, vertelt Ger.

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/gids-treurtips-nederland

In deze 7 steden wonen de lelijkste mensen van Nederland!

Nederland heeft een hoop mooie mensen, maar ook een hoop lelijke. Waar wonen nu precies de lelijkste mensen van Nederland? Wanneer we het woord lelijk horen denken we natuurlijk allereerst aan het uiterlijk van iemand. Maar er zijn meerdere vlakken waarop iemand lelijk kan zijn. De manier van praten kan natuurlijk lelijk zijn. Een stevig accent of dialect kan daar goed bij helpen. Maar ook het karakter van een persoon kan verdomd lelijk zijn.
1. Lelystad
In Flevoland wonen de minst tevreden mensen van Nederland. Het accent van mensen in Lelystad is volgens onderzoek het lelijkst van Nederland.
https://www.livekijken.nl/in-deze-7-steden-wonen-de-lelijkste-mensen-van-nederland

Lelystad is ‘zielloos weggestopt experiment in de polder’

Bron: Omroep FlevolandOmroepFlevoland

“Een zielloos, in de polder weggestopt experiment dat in het ruim vijftigjarige bestaan uitgroeide van een lelijk eendje tot een lelijke eend.” Zo omschrijft journalist Mark van Wonderen Lelystad in zijn boek Treurtips. Dit tot onsteltenis van veel Lelystedelingen.

Van Wonderen reageert in de studio van Omroep Flevoland: “Ik heb het met de beste bedoeling geschreven, want ik hou gewoon van treurige plekken.” Terwijl over elke centimeter in Flevoland bestemmingsplannen worden geschreven heeft Van Wonderen toch een aardige lijst bij elkaar gekregen met plekken die er gewoon niet uit zien. Volgens de journalist zit er achter imperfectie een verhaal en dat zorgt ervoor dat lelijke plekken leven. Die moet je volgens hem koesteren en ook deels omarmen.

In zijn boek doet hij Almere, Lelystad en de Noordoostpolder aan. Maar Van Wonderen is onverbiddelijk: “Lelystad is toch ongeveer het treurigste wat er is.” Toch ziet hij dat als iets positiefs want hij raadt iedereen aan om naar Lelystad te gaan om deze treurige plekken te bekijken. Hij heeft daar zelfs een wandelroute inclusief muzieklijst voor ontwikkelt. “De route is zelfs toegankelijk voor scootmobielen, want daar zag ik er zoveel van rijden toen ik in Lelystad was.”

Lelystad vol met asocialen en uitkeringstrekkers
Van Wonderen neemt ook geen blad voor de mond over het tot stand komen van Lelystad. Zo legt hij haarfijn uit dat Lelystad niet voldeed aan de verwachtingen en werd ingehaald door Almere. Van Wonderen schrijft: “De mensen die nog wel naar Lelystad kwamen, waren Amsterdammers waar Amsterdam graag vanaf wilde: asocialen en uitkeringstrekkers.”

Het Agoratheater werd in 2010 nog genomineerd voor lelijkste gebouw van Nederland.

De satellietdorpen van de Noordoostpolder
Van Wonderen was erg gecharmeerd van de Noordoostpolder. Hij heeft de racefiets gepakt en is vanuit Emmeloord alle kernen langsgefietst. In zijn boek noemt hij dat satellietdorpen. “Alle plekken zijn hetzelfde, ze hebben allemaal een kerk, een school en daarmee is het klaar. De jaren 50 druipt er vanaf.”