- Titel: Pier + Horizon
- Kunstenaar: Paul de Kort
- Materiaal: Hout, touw, wilgentenen en riet
- Geplaatst : 2016
Pier+Horizon bestaat uit een 135 meter lange steiger, waar omheen vijftien ‘kraggen’ in het water liggen.
Deze kraggen zijn drijvende bakken, gevuld met rietkragen, die met een touw vastgebonden zijn aan een paal en meebewegen met de wind en de stroming.
In het landschapskunstwerk weet de kunstenaar Paul de Kort op bijzondere wijze een verbinding te leggen tussen de geschiedenis van de locatie, het huidige gebruik van het meer als natuurgebied en de geschiedenis van de beeldende kunst en Land Art in het bijzonder.
Paul Kort heeft zich laten inspireren door Oud Kraggenburg.
Voordat de Noordoostpolder werd drooggelegd verbond een 6 km lange strekdam het Zwarte Water vanuit Overijssel met het voormalige lichthuis Oud Kraggenburg midden in de Zuiderzee.
De voormalige dam was gefundeerd met afgezonken kraggen, stroken in elkaar gegroeide waterplanten die op het water drijven, ook trilveen genoemd.
De Weerribben en de Wieden in Noordoost Overijssel bestaan voor een groot deel uit trilveen.
Webcam
Vanaf de Zwartemeerdijk maakt een webcam iedere ochtend een foto van het moment dat de zon in het oosten exact in één lijn staat met de pier en de camera. Gedurende een jaar groeit een fotosequentie waarin de seizoenen traag in elkaar verglijden.
Aan het eind van 2017 worden van deze dagelijkse foto’s een kort filmpje gemaakt die te zien zal zijn op de website www.pierplushorizon.nl
Landschapskunst.
Land art is een stroming in de beeldende kunst ontstaan in de jaren 60 van de 20e eeuw, waarbij kunstenaars ingrijpende, kunstzinnig bedoelde, ingrepen aanbrengen in een landschap door het graven van grachten en kuilen, het aanleggen van ophopingen op akkers en weiden en het geordend storten van keien op een wateroppervlak. Men wil daarbij de menselijke aanwezigheid duidelijk uitdrukken en stellen dat de mens door de omgevingsverandering de natuur in bezit neemt. Een in het Nederlands ook wel gebruikte benaming is landschapskunst. (bron: wikipedia)
Flevoland kent nu 7 Landschapskunstwerken
Nieuw stormbestendig ontwerp
Het landschapskunstwerk PIER + HORIZON in het Zwarte Meer bij Kraggenburg zou volgend jaar zomer moeten worden hersteld. Dat wil de maker, kunstenaar Paul de Kort. Vorig jaar februari raakten de pier en stalen drijvers beschadigd tijdens storm Eunice. De Kort heeft nu een nieuw stormbestendig ontwerp gemaakt. Daarin zijn de vijftien stalen drijvers vervangen door dertig boomstammen.
Volgens De Kort blijken de stalen ‘kraggen’ niet geschikt te zijn voor het Zwarte Meer. Deze bakken gevuld met rietkragen zaten met touw vast aan palen. Ze kwamen bij twee eerdere stormen ook al los door harde wind.
De kunstenaar haalde de stalen drijvers na de laatste stormschade weg. Hij legde vervolgens als proef drie stammen van larixhout in het water. Daaruit bleek dat de boomstammen veel minder kracht zetten op de palen van het kunstwerk.
De stormschade in februari 2022
De drijvers waren geliefd bij vogels
Pier verdwijnt in het water
In het nieuwe ontwerp keert de houten pier deels terug. Tot vorig jaar lag er een dam van zo’n 135 meter, dat moet 30 meter worden. Het andere deel verdwijnt in het water, zegt De Kort. “Het wordt eigenlijk nog mooier dan het in de originele vorm was.”
Het herstel kost zo’n 30.000 tot 40.000 euro, schat de kunstenaar. Dat moet door fondsen worden betaald, zoals het Mondriaan Fonds. “Het kunstwerk is mede gebaseerd op ‘Pier and Ocean’ van Mondriaan”, verklaart de kunstenaar. De gemeente Noordoostpolder liet na de laatste stormschade weten geen geld meer te willen steken in PIER + HORIZON.
De kunstenaar hoopt begin volgend jaar meer duidelijkheid te krijgen van de fondsen. Dan kan het kunstwerk in de zomer van 2024 worden hersteld, zegt hij. Crowdfunding kan daarbij ook nog helpen, zegt De Kort: “Het kunstwerk leeft nog steeds dus daarom lijkt mij dat leuk.”