Potato Experience in de Poldertoren

 

Als het aan World Potato City Emmeloord ligt, komt er een Potato Experience in de Poldertoren. Een interactief belevingscentrum waar alle ins en outs rondom de aardappel in Nederland aan bod komen.


Sinds de start in september 2014 van het Agrofoodcluster, waar World Potato City onderdeel van is, bestaat de wens om een interactief belevingscentrum te creëren. 'Dit houdt in dat iedereen die interesse heeft in de aardappel hier terecht kan', legt directeur Cor van Veldhuijsen uit.

Workshops en kookclinics

'Binnen de Potato Experience zullen activiteiten zoals workshops, inspiratiesessies, lezingen, kennisoverdracht en kookclinics georganiseerd gaan worden. Daarbij kan ook worden gedacht aan een combinatie met thema’s als (agro)techniek, gezondheid en biobased economy'.

Van toeristen tot ondernemers

Het publiek waar de Potato Experience zich op richt varieert van basisschoolleerlingen en toeristen tot ondernemers in de agrarische sector. Daarnaast zal het een startpunt zijn voor (buitenlandse) groepen die geïnteresseerd zijn in de Nederlandse aardappelketen. Van Veldhuijsen: 'De Potato Experience moet dé hotspot voor alle ins & outs rondom de aardappel in Nederland worden'.

Potato Experience open in 2017

'In 2017 vindt Potato Europe weer in Emmeloord plaats, dan moet de Potato Experience volledig operationeel zijn. Daarnaast vindt de komende jaren de aanloop naar de Floriade in Almere plaats. In die aanloopperiode en tijdens de Floriade zal het belevingscentrum de zogenaamde open teelten (zoals aardappelen, uien en wortelen) een platform geven'.

Op verzoek van het bedrijfsleven is de wens om een belevingscentrum te creëren ook meegenomen in het nieuwe sociaal economische beleidsplan van gemeente Noordoostpolder.

Het Agrofoodcluster werkt momenteel een concreet plan uit. Daarin wordt onder andere een voorstel gedaan om de Poldertoren in Emmeloord deze functie te geven.

VVD ondersteunt plannen

De VVD-fractie in de Noordoostpolder ondersteunt het idee om de Poldertoren als locatie te gebruiken. 'De Poldertoren is als landmark het middelpunt van World Potato City en daarom uitermate geschikt als locatie voor de Potato Experience', aldus fractievoorzitter Willem Keur. 'Hiermee kan Noordoostpolder laten zien dat zij koploper is en blijft in de wereld op dit gebied'.

Totaalplaatje van zaadje tot bord

In 2011 heeft de VVD een motie ingediend om Emmeloord als World Potato City op de wereldkaart te zetten. 'Noordoostpolder is onder andere bekend om het kweken van nieuwe rassen. Een Potato Experience laat het totaalplaatje zien van zaadje tot op het bord'.

 

Bron: Flevopost